Nederlands

Onze bescheiden strijd tegen kinderarbeid

Gepubliceerd op: 16-06-2018

Naar schatting werken in Cambodja ongeveer 450.000 kinderen tussen de 5 en 17 jaar oud als ongeschoolde arbeider. Ook sekstoerisme is een hardnekkig probleem in Cambodja. En hoewel de regering zich hier tegen uitspreekt wordt bij inspecties meestal een oogje dicht geknepen. Zelden wordt hierop ingegrepen in dit corrupte land. Onderwijs is in Cambodja niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Het basis- en vervolgonderwijs is weliswaar 'gratis', maar wie niet wekelijks een paar dollar afdraagt op school krijgt geen schrift, boeken of een beurt in de klas en gaat niet over naar de volgende klas.

Wie niet naar school gaat loopt een flinke achterstand op en komt terecht in dezelfde armoede terecht als zijn ouders. Stichting Beetje Beter probeert deze vicieuze cirkel te doorbreken door schoolgeld te betalen voor kinderen uit de allerarmste gezinnen. Doordat de kinderen geen inkomsten meer kunnen genereren als zij naar school gaan, compenseren wij deze gezinnen met 50 kilo rijst per maand. Omdat kinderen in Cambodja maar één dagdeel per dag naar school gaan hebben wij Leercentra opgericht, waar we Engelse les geven en aandacht besteden aan computervaardigheden, sport en creatieve vakken. Van de ouders die het kunnen betalen vragen wij een kleine bijdrage in de kosten, zodat wij zoveel mogelijk kinderen kunnen helpen die dat echt nodig hebben. Wij leren de kinderen dat naar school gaan kansen biedt in de toekomst. En hoewel het zeker niet in alle gevallen lukt, proberen we ouders ervan te overtuigen hoe belangrijk dat is.

Daarmee dragen we op een zeer bescheiden manier bij aan het probleem van kinderarbeid. Want wereldwijd zijn er zeker verbeteringen te melden. Sinds 2000 is kinderarbeid flink gedaald. Dat er wereldwijd nog steeds 151 miljoen werkende kinderen zijn is veel teveel, maar het zijn er wel 94 miljoen minder dan in 2000 (bron: ILO, de Internationale Labour Organization).

Mensenrechtenorganisatie IJM deed in 2015 uitgebreid onderzoek naar het aantal minderjarige slachtoffers in drie grote commerciële seksindustrieën in Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville. Het aantal minderjarigen bleek gedaald tot 2.2 procent en kinderen onder de vijftien zelfs tot 0,1 procent. Dit betekent dat sinds IJM drie jaar geleden een onderzoek deed, er 73 procent minder kinderen in de seksindustrie worden misbruikt.

Het moedigt ons aan om de wereld een Beetje Beter te maken!