Nieuwe Beetje Beter school geopend

Nieuwe Beetje Beter school geopend

Er is nog geen elektriciteit en de muren zijn nog kaal. De schoolspullen zijn ook nog niet uitgepakt. Het weerhoudt tientallen kinderen er niet van om alvast in de schoolbankjes te schuiven. Want die zijn vanuit Phnom Penh naar Kampot meeverhuisd. Ruud en Jacqueline kunnen tijdens hun bezoek aan Cambodja deze week met eigen ogen zien hoe blij de kinderen zijn met deze nieuwe plek waar zij kunnen leren en spelen. En nu begint het pas. Beetje Beter zorgt er niet alleen voor dat de school gebouwd is. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat de kinderen naar school kunnen blijven gaan.

Bouw Beetje Beter school in Kampot vordert

Bouw Beetje Beter school in Kampot vordert

De opening van de nieuwe Beetje Beter school zal niet lang meer op zich laten wachten. In de afgelopen weken is hard gewerkt aan de renovatie van een bestaand gebouwtje. Er is ruimte bijgebouwd en er zijn deuren, ramen, een toilet en een keuken geplaatst. Twee docenten staan enthousiast klaar om aan de slag te gaan. De school staat op het platteland in het zuiden van Cambodja, vlakbij Kampot. Tientallen kansarme kinderen uit de buurt kunnen straks op onze school terecht om te leren en te spelen. Kinderen, voor wie het niet vanzelfsprekend is om iedere dag naar school te gaan.

Beetje Beter verlaat Phnom Penh en vertrekt naar het platteland

Beetje Beter verlaat Phnom Penh en vertrekt naar het platteland

Amper een jaar geleden reizen Ruud en Jacqueline, voor het eerst na de coronapandemie, weer naar Cambodja. Ferrald en Greg gaan een paar maanden later. Er is opvallend veel veranderd. De bouwkoorts in Phnom Penh is toegeslagen. Met chinees geld is een moderne skyline verrezen. De meeste sloppenwijken hebben plaatsgemaakt voor hoge woontorens. Het lijken spookflats omdat bijna niemand ze kan betalen. Het heeft ertoe geleid dat de allerarmsten noodgedwongen de stad verlaten hebben. Tijdens deze reizen (en weer terug in Nederland) bepaalden we onze verdere koers. Samen met Kimlay Lim, onze partner in Cambodja.

School Beetje Beter vanwege corona tijdelijk dicht

School Beetje Beter vanwege corona tijdelijk dicht

In januari werd in Cambodja voor het eerst een besmetting met het coronavirus geconstateerd. Inmiddels zijn er volgens de officiële cijfers ruim 100 besmettingen vastgesteld. Volgens de Cambodjaanse overheid zijn er geen mensen overleden aan de gevolgen van het virus. De grenzen met de omringende landen zijn gesloten. Veel Cambodjanen werken in het toerisme of de kledingindustrie, maar deze sectoren krijgen rake klappen. Scholen en horeca blijven voorlopig dicht.

Onze bescheiden strijd tegen kinderarbeid

Onze bescheiden strijd tegen kinderarbeid

Naar schatting werken in Cambodja ongeveer 450.000 kinderen tussen de 5 en 17 jaar oud als ongeschoolde arbeider. Ook sekstoerisme is een hardnekkig probleem in Cambodja. En hoewel de regering zich hier tegen uitspreekt wordt bij inspecties meestal een oogje dicht geknepen. Zelden wordt hierop ingegrepen in dit corrupte land. Onderwijs is in Cambodja niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Het basis- en vervolgonderwijs is weliswaar 'gratis', maar wie niet wekelijks een paar dollar afdraagt op school krijgt geen schrift, boeken of een beurt in de klas en gaat niet over naar de volgende klas.

Bezoek aan één van de gezinnen

Bezoek aan één van de gezinnen

“Voor 100 kinderbroekjes krijgen we $2,00. Om alleen al de huur te kunnen betalen moeten we iedere maand 1.000 broekjes uit de fabriek van draadjes ontdoen. Zowel van de binnen- als van de buitenkant.” Dit meisje helpt voor en na schooltijd haar moeder om de huur op te kunnen brengen. Haar vader leeft niet meer.

Hoe voorkomen wij grensoverschrijdend gedrag bij Beetje Beter?

Hoe voorkomen wij grensoverschrijdend gedrag bij Beetje Beter?

De misstanden die recent bij een aantal grote organisaties aan het licht zijn gekomen hebben ons uiteraard ook geschokt. Dat de gebeurtenissen zich afgespeeld hebben in organisaties die juist opkomen voor de rechten van kinderen, jongeren en vrouwen is onvergeeflijk. Het is begrijpelijk dat donateurs afhaken omdat het vertrouwen in goede doelen beschaamd is. Helaas betekent dit wel dat de goeden onder de kwaden lijden.

Uitslag Beetje Beter Loterij 2017

Uitslag Beetje Beter Loterij 2017

Om onze doelen in Cambodja te realiseren hebben wij in 2017 de Beetje Beter Loterij georganiseerd. De bruto-opbrengst van deze loterij is €5.830,00. Op maandag 4 september 2017 vond de trekking van de Beetje Beter Loterij plaats. Wij bedanken Zwart & Partners Netwerk Notarissen te Leidschendam voor het feit dat zij de trekking geheel kosteloos hebben verricht. De uitslag van de loterij is inmiddels bekend.

Stichting Beetje Beter bestaat tien jaar in 2017

Stichting Beetje Beter bestaat tien jaar in 2017

In het voorjaar van 2007 reisde Ferrald Dunnink voor het eerst naar Cambodja. Tijdens deze lange reis kwam hij, langs vele omwegen, uiteindelijk op de smerige vuilnisbelt van Phnom Penh terecht. In de onverdraaglijke hitte en de weerzinwekkende stank zochten volwassenen en kinderen tussen de vuilnis naar bruikbaar materiaal. Op deze afschuwelijke plek ontstond destijds het idee voor Beetje Beter. Nu, tien jaar later, blikken wij met Ferrald terug en staan we er even bij stil

Nieuw bestuurslid voor Beetje Beter

Nieuw bestuurslid voor Beetje Beter

Stichting Beetje Beter is blij te kunnen melden dat Greg van Eick per 1 december 2016 het bestuur is komen versterken. Greg volgt Marc Niemeijer op, die na ruim 9 jaar het bestuur heeft verlaten. Wij bedanken Marc voor zijn jarenlange inzet en wij weten dat hij als één van de oprichters ook in de toekomst betrokken zal blijven bij Beetje Beter en de kinderen in Cambodja. In Greg hebben wij een goede opvolger gevonden.

STICHTING SWAP FINANCIERT VERBETERING ONDERWIJS LEERCENTRA

STICHTING SWAP FINANCIERT VERBETERING ONDERWIJS LEERCENTRA

Stichting SWAP (Samen Werken Aan Projecten) stelt medewerkers van pensioenuitvoerder APG in staat bij te dragen aan een beter bestaan voor zeer arme bevolkingsgroepen, in met name ontwikkelingslanden. Het geld dat door medewerkers gedoneerd wordt, besteedt SWAP aan projecten op het gebied van bouw, onderwijs en zorg. Voor SWAP is het belangrijk dat de bijdrage van SWAP herkenbaar is en dat goed vast te stellen is dat de bijdrage daadwerkelijk bij de arme bevolkingsgroepen terechtkomt. Daarom kie

Een nieuwe website voor stichting Beetje Beter

Een nieuwe website voor stichting Beetje Beter

Met trots lanceren wij onze nieuwe website! Tegelijk doen we afstand van onze oude site, met de vele, vrolijke kleuren en korte rake teksten. Destijds heel beeldend. Anno 2016 worden van een website andere dingen gevraagd: goed vindbaar, snel, makkelijk aanpasbaar en geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Daarin hebben wij nooit in willen investeren. Wij besteden liever het geld van onze sponsors en donateurs aan onze doelen in Cambodja.